Olika typer av hudproblem

CUPEROSER

Kallas även för TELEANGIEKTASI. Cuperoser är vidgade (diluterade) ibland brustna blodkärl som bildar ett fint rött/blått/lila nät på mindre till större områden i ansiktet. Cuperoser kan bero på en allmän svaghet i kapillärväggens muskulatur eller att blodet i de små fina kapillärerna har en tendens att bli tröga och ansamlande och därför belastar kärlväggen som sedan ”brister” och blir ytlig och synlig på huden. Att tänka på: Inte för varm eller kall behandling, rumstempererat till ljummet är bäst. Ingen peeling på utsatt område. Ingen kraftfull och cirkulations-ökande massage på själva området om huden verkar väldigt ”svag och skör”. Rekommenderade eteriska oljor: cypress, kamomill g, rölleka, ros otto & absolu, cederträ, neroli, muskatell salvia Rekommenderade vegetabiliska oljor: vetegrodd, macadamia, avocado, oliv, raps, sheasmör Övrigt: man måste skydda den här huden mer noga. Använd gärna en vegetabiliskt baserad foundation varje dag – ger bättre skydd än fuktkräm. Hudvårdtips: Den här huden behöver skyddas både mot sol och vatten, värme och kyla, blåst och torka. Det är bara att konstatera att om man vill förhindra, förbättra eller undvika ytliga blodkärl så gäller det att vara ordentlig, nitisk och att ha stort tålamod. Använd följande ansiktsolja med några droppar varje kväll och gärna morgon på lätt fuktad hud. Massera in oljan försiktigt. Ansiktsolja 30 ml: ta 20 ml vetegroddsolja 10 ml sheasmör droppa i 5 droppar eterisk olja av cypress, 3 droppar av kamomill german och 2 droppar ros (valfri) Låt oljan sjunka in ordentligt på morgonen och applicera en bra vegetabilisk foundation ovanpå. Foundation och rouge ger ett mycket bra skydd. Ansiktsmask: Ta en eller två matskedar vetekli, en tesked vetegroddsolja och gärna en matsked eller mer av rosenhydrolat (vanligt vatten funkar också med det skall vara rumstempererat). Blanda ihop till en tjock smet, ta mer av det som fattas, droppa i en droppe cypress och en droppe kamomill. Lägg på masken tjockt på huden som är a ren och insmord med lite vetegroddsolja, låt sitta cirka 20-30 minuter. Skölj av med rumstempererat vatten och massera in någon droppe olja.

EKSEM

Eksem med alla sina olika varianter är en av de vanligaste hudsjukdomarna. Eksemet är en form av allergisk torr eller fuktig/blöt reaktion i huden vars uttryck är rodnad, klåda, krustationer, fjällning, hårda torra områden, blåsor m m. Eksem kan efter den huvudsakliga utlösande faktorn delas in i exogent (utvärtes) och endogent (invärtes) betingade eksem. Exogena eksem är tex; kontakteksem, allergiska eksem, atopiskt eksem, cirkulationseksem (ålderseksem) Endogen eksem är tex: astmaeksem, medicinsk betingat eksem, födoämnesallergi som ger eksem osv Gemensamt för eksemen är den komplementärmedicinska aspekten av att huden är den tredje lungan och njuren och här har vi en underfunktion i båda. Att tänka på: ingen peeling. Vid blött eksem finns ofta bakterier. Rekommenderade eteriska oljor: kamomill r&g, rölleka, lavendel, myrra, olibanum, neroli, geranium, enbär, Rekommenderade vegetabiliska oljor: vetegrodd, tistel, raps, oliv, shea, kokos, gurkört, ringblomsolja Övrigt: observera att det ofta finns svamp i eksem och detta skall behandlas allra först. Finns svampen kvar i huden så blossar eksemet upp igen. Hudvårdtips: Till att börja med så skulle den här huden aldrig tvättas med vattenlösliga tvålar och rengöringsprodukter - det torkar ut eksemet, förvärrar och stör pH-funktionen och kan ge en kliande känsla i huden. Eftersom eksem är en inflammation så kan man ta tillskott av zink, magnesium, kalcium, kisel, b-vitaminer som är hudmineraler och hudvitaminer. Även tillskott av omega 3 har visat sig värdefullt vid eksem. För att kunna läka ut ett eksem så behöver man bygga upp, stärka och nära huden både in och utvärtes. Havre kan användas både in- och utvärtes vid inflammationer. Utvärtes utvecklar den ett läkande och lugnande slemämne som lindrar vid eksem. Lägg ekologiska havregryn i en tunn bomullsstrumpa, gärna ren, och knyt ihop. Lägg strumpan i en skål och häll på riktigt varmt vatten så det täcker strumpan. Låt stå tills vattnet svalnar något, fukta huden (gäller både ansikte och kropp) och applicera lite raps- eller olivolja. ”Tvätta” med strumpan över huden i mjuka rörelser så att ett rikt och lite mjölkigt slem utvecklas. Skölj av med ljummet vatten och smörj in den fuktiga huden med raps- eller olivolja.  

ACNE VULGARIS

Akne kan drabba huden både i tonåren och i vuxen ålder. Akne är i de flesta fall relaterad och utlöst genom och av hormoniella obalanser. Då skall man förstå och inkludera i sin förståelse att hormoner är ett av kroppens mest stresskänsliga ämnen och kan påverkas mycket dramatisk och snabbt av: känslomässig stress, stress introducerad genom mat och dryck, stress från intag av mediciner och psykofarmaka, stress genom levnadsstil eller situation, stress genom extrem fysisk aktivitet, och en övergripande alltomfattande kronisk orolig stress som finns med 24-timmar om dygnet. Vi måste se till att hudens yttersta skikt mår bra så att bakterierna inte får fäste och sprider sig till omkringliggande störda skadade hud. Ofta uppstår en candidasvamp i acnen mycket pga av de preparat som torkat ut huden och givit access till att svampen fått fäste – huden är röd, flammande, lite svullen och torr fast man har infekterade bölder och pormaskar. Att tänka på: Ingen peeling, byt svampar/handdukar varje dag, milda produkter Rekommenderade eteriska oljor: palmarosa, neroli, petitgrain, enbär, geranium, myrra, bergamott, cederträ atlas, lagerblad, euc.radiata, timjan ger, tea tree, ylang ylang Rekommenderade vegetabiliska oljor: tistel, nyponfrö, jojoba, oliv, sesam, gurkört, ringblomsolja Övrigt: öka intag av zink, kisel, b-vitamin, magnesium och kalk (organiskt), probiotika och omega 3 fetter. Gör rent huden med fettbaserade produkter morgon och kväll. Hudvårdtips: Oavsett om man har en ungdomsacne, vuxenacne, mallorcaacne, yrkesacne osv så är det ändå ungeför samma behandling av huden. Initialt så kan man nästan alltid förmoda att huden är lite lätt uttorkad och irriterad på hudytan och detta måste åtgärdas innan man gör något annat. Använd inte starka vattenlösliga produkter, produkter med uttorkande alkohol och krämer med för aktiverande ämnen. Huden är ofta lite känslig och skall behandlas mjukt och varsamt. Rengör gärna huden både morgon och kväll med en enkel och mild rengörings-olja. En blandning av oliv- och tistelolja är utmärkt. Använd gärna ett enkelt och milt ansiktsvatten som återfuktande och skyddande produkt – här är hydrolaten hamameliss både sammandragande och lugnande. Efter rengöring så masseras en vegetabilisk olja in med några droppar och här är jojobaolja en både lätt och behaglig olja samtidigt som den minskar talgproduk-tionen. Man kan alltid droppa i några droppar eterisk olja i jojobaoljan och rengöringsoljan. En enkel, effektiv och prisvänlig hudvård.

DATAHY / SOLSKADAD HY / STRÅLSKADAD HY

Överdriven solning ger solskador som solsveda, svullnad, rodnad, blåsor, smärta, i extrema fall kan det leda till celldöd eller cellförändringar. Solljusets skadliga effekt på huden kommer från de osynliga UV-A, B och C-strålar. UV-A-strålarna tränger ända ner i läderhuden och orsakar soleksem och att huden åldras i förtid, UV-B-strålarna ger en solbränna men kan framkalla bestående hudskador och öka risken för hudcancer, UV-C-strålarna är de som huvudsakligen leder till hudcancer. Vid datahy och strålskadad hud som t.ex. elallergi, så utsätts huden för en regelbunden konstant eller periodisk strålning från dataskärmar, tv-skärmar, elektriska apparater i närmiljön, allmänt förekommande elektricitet från el-kablar osv. Huden befinner sig då i en konstant irriterad och aktiv fas där den försöker upparbeta ett skydd mot strålningen. Detta leder till att det så småningom utveck-las en inflammation i huden och huden börjar ”brinna” så fort man slår på sin dator eller befinner sig i miljöer med mycket strålning/elektricitet. En riktigt bra produkt mot strålningsskador är framtagen för detta syfte och bör inte sammanblandas i dagkrämer eller foundations, det skapar oftast mer problem då dessa nästan alltid är kemiska skydd och inte fysiska. Att tänka på: Inget fett på akut sol- eller strålskada. Ingen manuell behandling på hud som är skadad med yttringar som rodnad, värme, svullnad och smärta. Rekommenderade eteriska oljor: lavendel, kamomill r&g, rölleka, olibanum, myrra, patchouli, pepparmint, palmarosa, ros, lindblom, Rekommenderade vegetabiliska oljor: oliv, kokos, sheasmör, raps, sesam, vetegrodd, ringblomsolja Övrigt: hydrolater som lavendel, kamomill, pepparmint är bra att ha som ansikts- och kroppsvatten innan. Man kan skydda hud som är väldigt känslig med en vegetabilisk solprodukt med zink och titandioxid och bra stabila fetter i. Hudvårdtips: Ät kalcium. Även om det kan låta tokigt så kan en hud som lätt reagerar på bestrålning, elektricitet och solljus faktiskt vara en kalciumbrist. Åtminstone så verkar det som om ett ökat organsikt kalktillskott kan öka hudens egna skyddande förmåga. Öka även intaget av antioxidanter för att skydda Dina hudceller. Utvärtes är morotsolja med en rosmarinantioxidant ett bra skydd. Har man en hud som inte tål inomhusmiljöer med mycket elektricitet så kan det vara bra att ha en vegetabilisk solkräm som man smörjer in sig med regelbundet under arbetsdagen i några veckor. Fukta gärna med en hydrolat innan Du smörjer in Dig med solkrämen så blir det inte så kladdigt.