Huden

Hudens uppbyggnad 

Huden är uppbyggd i tre lager: 

1) Översta lagret heter epidermis eller överhuden, och består ytterst av döda hudceller som hela tiden byts ut underifrån och då faller av. I den nedersta delen av överhudslagret pågår ständig tillväxt av nya hudceller. Under natten bygger epidermis upp en tunn, fet, skyddande hinna kallad syraskyddsmanteln. Den gör hudytan lite sur för att skydda mot yttre angrepp i form av bakterier och kemikalier. 

2) Under detta lager finns corium eller läderhuden, som ger näring och syre till tillväxtlagret i överhuden. Läderhuden består av collagen och elastin som ger huden elasticitet och spänst. I läderhuden har vi också blodkärl, nervceller, svettkörtlar och hårsäckar med tillhörande talgkörtlar. 

3) Underst har vi subcutis eller underhuden som är en inaktiv vävnad. Den består av bindväv och fettlagrande celler. 


De vanligaste hudtyperna (huduttryck) 

KÄNSLIG HY 
Känslig hy är egentligen inte en egen hudtyp utan mer ett uttryck för någon form av obalans i kroppen och huden. Vanligtvis visar den känsliga huden följande symtom: 
Lokal eller utbredd rodnad, lätt irritation, svårt att tåla sol, kyla, produkter, viss intolerans och känslighet mot djur och växter. Kan vara beröringskänslig, alkohol-känslig, känslig för vissa maträtter och kryddor, tål inte all typ av kosmetiska produkter, kan bli irriterad av tvättmedel, sköljmedel osv. 

Att tänka på: 
Gör gärna 24-timmarstestet med en produkt i taget. Använd gärna enkla råvaror som är lätta att utvärdera. Ha tålamod och vänta några dagar mellan testerna. 

Rekommenderade eteriska oljor: kamomill r&g, rölleka, lavendel, patchouli, neroli, olibanum, ros 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: ringblomsolja, tistel, sheasmör, oliv, jojoba 

Övrigt: en hud skall inte vara känslig – är den det så indikerar det en inre obalans i hela människan. Man skall försöka ta reda på hur hela människan mår och var och när känsligheten startade. 

Hudvårdtips: 
Ofta kommer en känslighet i huden från vår inre miljö och då gärna från magen och tarmarna. Man kan då ta en kur på några månader med probiotika som är ett samlingsnamn för goda bakteriekulturer som vi behöver för att få en hälsosam inre bakterieflora i mage och tarm. 
Trots att vatten är livsnödvändigt för vår kropp så kan vatten vara lite irriterande på en känslig hud. 
Ett bra sätt att skydda och samtidigt lugna huden är att stryka på ett lagom generöst lager av tex. tistelolja på ansikts- och kroppshuden, sedan kliver Du in i duschen/badet eller dylikt. Tvätta mjukt av huden med en frottetvättlapp och en bra vegetabilisk tvål och ljummet vatten, avsluta med kallt vatten några sekunder. Badda huden halvtorr och känn efter om Du behöver smörja på ytterligare lite vegetabilisk olja. Soft as a baby! 
Tänk på att ta en fetare olja om Du är riktigt känslig (sheasmör) och irriterad och en lite lättare om Du har lindrigare problem. 


TORR HY 
Ofta har den torra huden små fina porer, en något tunnare hud, den bildar lätt nålfina torrhetslinjer och känns ofta stram och torr efter tvätt och dusch. 
Den torra huden släpper gärna ifrån sig fukt och upplevs partiellt eller över större områden som narig och ”fjällig”. 
Problemet med den torra huden är hitta rätt balans mellan fett och fukt. Att lära kunden att ju mer fukt man använder desto torrare blir huden. 
Den torra huden är stängd för intag och uttransport av ämnen, detta kan av-hjälpas genom regelbunden mild peeling (exfoliering). Den torra huden är ju en finare och tunnare hud och skall skyddas korrekt för att inte tappa fukt, fett och skydd. Att lägga en fukt och näringsmask är viktigt om man vill få ett bra resultat. 

Att tänka på: Inte för grov peeling på röda el. känsliga områden tex. cuperoser. Alla hudtyper kan bli torra i perioder, behandlas då som en torr hud 

Rekommenderade eteriska oljor: ylang ylang, geranium, olibanum, jasmin, ros, cederträ atlas, vetivert, muskatell salvia, bergamott, myrra, lindblom, ladanum, myrten 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: sheasmör, oliv, raps, mandel, aprikos, persiko, ringblom, johannesört 

Övrigt: om man skall få ett bra resultat av peelingen utan att skada huden; applicera alltid en vegetabilisk olja under peelingen, arbeta med fuktade händer/fingra i långsamma cirklande rörelser över hals & ansikte. 

Hudvårdtips: 
Har man riktigt torr hud så kan det vara bra att se över sitt invärtes vätskeintag. 
Dricker Du tillräckligt med vatten och dricker Du på rätt sätt eller är det bara fukt-krämer utvärtes som gäller? 
Man kan säga att kroppen behöver cirka 2_ dl vatten per vaken timme och att man slutar dricka cirka 19.00, det finns roligare saker att göra på natten än att ha klippkort på toa. 
Vi ska alltså inte bälga i oss en halvliter H2O på någon liten kvart, det blir bara en ansträngande njursköljning av detta. Så drick lagom och drick rätt! 
En skön, rolig och vårdande peeling kan Du lätt göra själv; 
ta en rejäl nypa ekologiska kokosflingor, en nypa ekologiska linfrön och någon matsked sheasmörsolja samt en tesked vatten – mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt gärna en eller två droppar eterisk olja av tex. ylang ylang och geranium. 
Rengör ansiktet och på ren fuktig hud masserar Du Din egen peeling med djupa men mjuka rytmiska fingerrörelser från halsen och upp över ansiktet med trycket uppåt. Tvätta av med ljummet och sedan kallt vatten och en ansiktssvamp, badda huden med en sval hydrolat och avsluta med någon droppe ansiktsolja eller kräm. 

FET HY 
En riktigt fet hy är egentligen väldigt ovanlig. Vad vi ofta kallar ”fet hy” är en blandhy snarare än en riktigt fet hy. 
Den feta huden har rikligt med talgkörtlar som överproducerar talg i hela ansiktet, runt och bakom öronen och till och med ner på halsen och bröstbenet. 
Den feta huden kan uppstå genom eller pga sjukdomar, hormoniella sjukdomar och obalanser, kost, medicinering, rökning och via ärftlighet. 
Vad som är viktigt är att reglera och lugna ner talgkörtlarna, den feta huden kan ofta vara så ”produktmisshandlad” att den blivit känslig och röd. 

Att tänka på: Inga starka preparat på en ”misshandlad” hud. Ha tålamod! 

Rekommenderade eteriska oljor: palmarosa, neroli, enbär, cypress, rosmarin verb, vetivert, ylang ylang, lavendel, olibanum, petitgrain, muskatell salvia, bergamott, patchouli 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: tistel, jojoba, sesam, nyponfrö, oliv, 

Övrigt: extra tillskott av omega 3, zink, kisel, b-vitamin och gärna probiotika. 
Den här huden måste rengöras med produkter som innehåller veg. fett. Fett löser fett! Undvik tvålar, rengöringsgelé m m, det torkar ut. 

Hudvårdtips: 
Kanske skall man titta över sitt dagliga intag av fetter, kolhydrater, proteiner osv har man högt intag av animaliska fetter och härdade vegetabiliska fetter (s k transfetter) så bidrar de till problemet i huden. Börja byta ut margarin mot olivolja eller varför inte det nya ekologiska kokosfettet som är ett mycket bra alternativ i matlagning. 
Vad som verkligen kan ge effekt och som borde användas regelbundet flera gånger i veckan när man har hudproblem är en ansiktsmask. 
Här kommer ett recept på en vårdande och rengörande mask för Dig med fet oren hy: 
ta några blad färsk persilja och _ tesked grön lera, lägg i en mortel och mortla ihop kraftfullt till en grön smet, blir den för torr så i med mer persilja. 
I en liten skål tar du 1-2 msk kesella, 1 tsk olivolja, två droppar eterisk olja av enbär - rör ihop och blanda ner persilje-lerröran till en jämn smet. 
Lägg på väl rengjord hud i cirka 20 minuter 2 ggr i veckan (gör ny mask varje gång) skölj av med ljummet och sedan kallt vatten, badda huden med en hydrolat och avsluta med någon droppe ansiktsolja eller fuktkräm. 

BLAND HY 
Här har vi då en kombination av fetare partier och partier som drar åt det mer torra hållet. Kanske efter den torra hudtypen den vanligast förekommande. 
Ofta förekommer det fetare partiet i den sk t-zonen, panna-näsa-haka, där man har lite större porer, vita och svarta pormaskar, enstaka finnar och plitor samt något grövre hud. Resten av huden kan alltså vara torrare, stramare och faktiskt lite finare i sin textur. Tyvärr ser både kunden, hudterapeuten och produktförsälj-aren bara ”orenheterna” och ger behandlingar och produkter därefter. 
För att få en balans i den blandade huden så utgår man alltid ifrån att först lösa den torra huden och det torra ytskiktet. Därefter kan man börja reglera och stimu-lera huden att bli mindre fet och bli mer ”ren” i porer osv. 

Att tänka på: behandlas ”traditionellt” gärna som fet/acnehud, & blir därefter! 

Rekommenderade eteriska oljor: geranium, enbär, lavendel, tea tree, palmarosa, cederträ atlas, petit-grain, bergamott, neroli, lindblom, cypress, rosmarin verb., tim ger, ylang ylang 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: mandel, aprikos, persiko, sesam, jojoba, oliv, vetegrodd, johannesört 

Övrigt: den här huden kan se ”fet” ut men känns ofta ett halvt till helt nummer för liten. Huden stramar och spänner men man är blank i 
t-zonen. 

Hudvårdtips: 
Kanske skall man titta över sitt dagliga intag av fetter, kolhydrater, proteiner osv har man högt intag av animaliska fetter och härdade vegetabiliska fetter (s k transfetter) så bidrar de till problemet i huden. Börja byta ut margarin mot olivolja eller varför inte det nya ekologiska kokosfettet som är ett mycket bra alternativ i matlagning. 
Vad som verkligen kan ge effekt och som borde användas regelbundet flera gånger i veckan när man har hudproblem är en ansiktsmask. 
Här kommer ett recept på en vårdande och rengörande mask för Dig med fet oren hy, peela gärna huden innan: 
ta några blad färsk persilja och _ tesked grön lera, lägg i en mortel och mortla ihop kraftfullt till en grön smet, blir den för torr så i med mer persilja. 
I en liten skål tar du 1-2 msk kesella, 1 tsk olivolja, två droppar eterisk olja av enbär - rör ihop och blanda ner persilje-lerröran till en jämn smet. 
Lägg på väl rengjord hud i cirka 20 minuter 2 ggr i veckan (gör ny mask varje gång) skölj av med ljummet och sedan kallt vatten, badda huden med en hydrolat och avsluta med någon droppe ansiktsolja eller fuktkräm. 


ÅLDRAD OELASTISK HY 
Mogen åldrad hud är ingen egen hudtyp utan finns ofta i kombination med någon annan hudtyp. 
Allmänt är att hudens celler sakta men säkert förnyar sig långsammare och därför uppstår karaktärslinjer, att huden blir slappare och mindre elastisk då de kollagena och elastina bindvävstrådarna binder mindre fukt och bli mindre fasta. 
Ju äldre man blir desto långsammare går ämnesomsättningen i hela kroppen och det påverkar cirkulationen och kroppens syresättning vilket i sin tur påverkar huden. Huden kan uppfattas som livlös, energifattig, lite grå och trist mycket beroende på att den näring som transporteras runt med blodet kommer fram och arbetar långsammare. 

Att tänka på: har man ”slarvat” med huden tidigare tar det längre tid att få ett resultat. Många uttryck i den åldrade huden förvärvades i ungdomen. 

Rekommenderade eteriska oljor: geranium, jasmin, ros, lindblom, fänkål, salvia, muskatell salvia, olibanum, myrra, patchouli, vetivert, ladanum, kvanne, myrten, rosmarin verbenone, euc. radiata 

Rekommenderade vegetabiliska oljor: johannesört, macadamia, avocado, oliv, sheasmör, mandel, aprikos, 

Övrigt: den åldrade huden mår bra av en regelbunden fast och cirkulations-ökande massage tex. en minimassage varje kväll efter rengöring med en bra och närande ansiktsolja. Massera halsen och ansiktet. 

Hudvårdtips: 
Om vi utgår från att huden inte har några andra känsligheter eller problem mer än att den känns åldrad, livlös och trött så finns det bra knep som kan pigga upp och ge liv till huden. 
Börja med att göra rent huden ordentligt. 
Massage med ansikts- eller rakborste: 
Blanda sedan en tesked johannesörtsolja med en droppe rosmarin verbenone, applicera oljan över hals och ansikte som skall vara lite fuktig. 
Ta sedan en mjuk rakborste och löddra upp den ordentligt med olivtvål och borstmassera från halsen upp över ansiktet i lugna cirklande rörelser, se till att det löddrar lite på huden. 
Låt den här så kallade tvålmasken sitta någon minut och skölj av med ljummet och allra sist kallt vatten. Känn livet vakna i huden! 
Avokadomask: 
Mosa en mogen avokado med lite avocadoolja, droppa i en droppe eterisk olja av vardera salvia och fänkål, lägg på huden och låt sitta cirka 20 minuter. Torka av huden med lite mjukt papper, skölj med ljummet vatten och avsluta med kallt. 
Smörj in huden med några droppar ren avocadololja som avslutning. 

Att dricka en kopp rosmarinte varje dag är bra för cirkulationen och anses motverka och förebygga en negativ åldersprocess i våra celler. 

Denna text är skyddad av copyright©. Alla former av kopering är förbjuden.